Betyg - kan de förändras till något utvecklande?
Så är det återigen dags att föra en debatt om betygen och dess utformning.
Allt går i samma gamla invanda mönster och spår och skillnaderna från nuvarande system är små medan kostnaderna för reformen säkert blir rätt omfattande, inte bara i pengar utan också i arbete ute på skolorna. Administrativt arbete som suger kraft och energi från det som är skolans uppdrag: Att utbilda eleverna.
Är det inte dags att börja tänka i nya banor och föra en dialog kring hur vi istället kan bedöma resultatet av det som är skolans verkliga uppdrag?
Tänk er ett samhälle där alla elever har rätt till och får en likvärdig grundutbildning i det som är grundskolans uppdrag - att utbilda alla elever i kärnämnen som:
Ø Språk
Ø Matematik
Ø Historia och religion (de hänger ju oundvikligen samman)
Ø Samhällskunskap (utan politisk vinkling)
Ø Geografi
Ø Kanske något jag glömt
Tänk er också att en extern instans utanför skolan gör tester av elevernas kunskaper med jämna mellanrum, varför inte termin eller årsvis. Inte för att bedöma eleven, utan för att bedöma hur skolan klarar sitt uppdrag, har eleven fått den kunskap hon/han har rätt till och, om inte, för att se till att eleven får mer undervisning i de delar där den inte fått det.
Tänk er att testerna görs utifrån nationellt fastställda kriterier så att alla bedöms lika och får lika kvalité i sin skolgång. I ovanstående ämnen är det inte särkskilt svårt att fastställa gemensamma kriterier.
Detta är ämnen där det finns ngn form av rätt eller fel.
Tänk er ett samhälle där alla elever har rätt till och får möjligheter att inom ramen för skolan också träna och utveckla mer estetiska ämnen som:
Ø Bild och form
Ø Gymnastik och idrott
Ø Musik
Ø Kanske ngt jag glömt
Detta är typiska ämnen som inte behöver betygssättas eller bedömas alls, utan ämnen som är till nytta glädje och utveckling för individen under själva utförandet.
Givetvis bör de som söker sig vidare till studier inom dessa ämnen göra någon form av test av sin förmåga innan de kan gå vidare. Och så sker oftast redan idag. Ex.vis. på Fryshuset där musikeleverna innan gymnasiet gör spelprov. Gissar att musik- och danshögskolan testar sina elever innan de bereds plats. (?)
Tänk er ett samhälle där alla elever har rätt till och får möjligheter att inom ramen för skolan också träna och utveckla sådant som har med livet att göra som:
Ø Personlig utveckling
Ø Barn- och hemkunskap
Ø Trafik- körkortsutbildning (åtminstone de teoretiska delarna)
Ø Miljökunskap (hur vi som individer kan agera för vår miljö)
Ø Hälsa
Ø Kanske något jag glömt
Även dessa är ämnen som inte behöver betygssättas men bör ingå som en naturlig del i en växande ung människas skolgång.
Fördelarna är många:
Ø Bedömningen läggs där den hör hemma - kring hur skolan klarar sitt uppdrag
Ø Alla inblandade blir fria från vårt eviga värderings- och bedömningstänk
Ø Eleverna får objektiva bedömningar av sin kunskap utan lärarens subjektivitet
Ø Eleverna får möjlighet att göra om och göra om tills kunskapen sitter
Ø En större frihet i de delar som har mer med personlig läggning och fysisk förmåga att göra
Ø Maktförhållandet mellan elev och lärare blir mer jämlikt
Ø Ämneslärarna kan fokusera på det de är bra på - förmedla kunskap i sitt ämne
Detta är några första tankar om hur betygssystemet kan omstruktureras = avvecklas.
Givetvis skulle det leda till en mängd andra omstruktureringar som i sin tur skulle leda till en omorganisation av hela skolan. Exempelvis behöver kanske teorilärarna vara "behöriga" medan de mer icke-teoretiska ämnena kunde hanteras av helt andra yrkeskategorier. Det i sin tur skulle leda till en ökad mångfald inom skolan.
Ett annat exempel är att gymnasie- och högskolorna som erbjuder högre utbildning inom de ämnen som inte betygsbedöms i grundskolan behöver ha egna tester och intagningsprov.
Låt oss tänka mer tillsammans!
Ekonomer får gärna fundera kring hur det skulle finansieras men jag tänker att om vi plockar bort en del av all den administration som ligger i lärarnas knä kring att formulera och tolka en uppsjö av kriterier och att utifrån dem sätta betyg skulle en hel del "bli över"!
Vi hörs!
P.S. Tack Sophie för din kommentar om "Våra beteenden"